Větrání rodinných domů s rekuperací tepla

Nebyl vybrán žádný obrázek
Nebyl vybrán žádný obrázek
Nebyl vybrán žádný obrázek
Nebyl vybrán žádný obrázek
• Vzduchotechnické větrací systémy pro rodinné domy s rekuperací tepla
• Větrací systém centrální
• Větrací systém decentrální
Dostupnost: Do týdne
kód zboží: MONT3

 

Intenzity větrání pro udržení zdravého vzduchu v místnosti rozhodně nejsou zanedbatelné. V noci, kdy v pokoji spí jedna osoba, to znamená vyměnit 49 % objemu vzduchu místnosti za hodinu. Pokud nocují v místnosti 3 osoby, řekněme rodiče a dítě, je požadováno vyměnit celý objem vzduchu už za 55 minut. A pokud se např. v místnosti zároveň vaří, luxuje a k tomu ještě dítě, dejme tomu, šlape na rotopedu, je nutné v místnosti vyměnit veškerý vzduch v místnosti cca za 13 minut atd. Jedno z bezpečných řešení je svěřit výměnu vzduchu samočinné technice.

Větrání s rekuperací tepla

Rekuperace obecně znamená zpětný zisk tepla z odváděného odpadního vzduchu a jeho následné předání přiváděnému čerstvému vzduchu, který je tak dodáván do obytných prostor již předehřátý. 

 

Větrací systém decentrální.

Systém decentrálních jednotek zajišťuje nepřetržitou výměnu vzduchu v místnosti bez použití centrálního systému rozvodů vzduchu.

 Lokální větrací jednotka čerstvý vzduch nasává a vydýchaný odvádí pouze jedním otvorem ve zdi. Odpadají tak složité a prostorově náročné rozvody.

Výměna vzduchu za čerstvý, navíc tepelně upravený nebo ochlazený, pomocí využití rekuperace se zpětným získáváním teploty nebo chladu, je okamžitá.

 

Větrací systém centrální.

Centrální větrací jednotky napojené na vzduchotechnické rozvody dodávají do místnosti čerstvý vzduch a vlhký vydýchaný odvádějí ven – takže už není potřeba řešit výměnu vzduchu otevřením okna, kdy dochází k velkým energetickým ztrátám.

Systém také současně zajišťuje odtah odpadního vzduchu ze sociálních zařízení, WC, koupelny a kuchyně.

Srdcem celého systému řízeného (nuceného) větrání s rekuperací tepla je rekuperační jednotka, ve které dochází k samotnému předání tepla. Čerstvý, chladný venkovní vzduch jde přes teplosměnnou plochu výměníku (rekuperátor) přihříván teplem z odpadního vzduchu a tím dochází k šetření energie na vytápění objektu při zajištění hygienických limitů potřebné výměny vzduchu.

Čerstvý vzduch je naprosto zásadní pro vnitřní klima budov: posiluje schopnost koncentrace a výkonnost, ale i zlepšuje spánek. Při využití větracích jednotek probíhá výměna vzduchu bez průvanu: nevíří prach a celkově prospívá zdraví.

Díky zpětnému získávání tepla z odváděného vzduchu a jeho předávání přiváděnému vzduchu (rekuperaci) se snižuje spotřeba energie, neboť žádná tepelná energie se neztrácí větráním okny.